2012. április 27., péntek

Régi emlék új köntösben

Már régóta megvolt ez a kő. Nagymamám gyűrűjében volt (emlékét mindig őrizni fogom...) és miután az aranyat beolvasztottuk, nagynéném nekem adta a követ, hátha fel tudom használni valamire. Sokáig pihent a fiókomban, nem igazán  tudtam, hogyan használhatnám fel méltó módon. Sokáig gondot okozott a befoglalás, főleg ha "szögletes" kövekről volt szó (navette, háromszög, négyzet stb.). Aztán a Galaxy bogyó mintájából tanultam meg "szöget" fűzni. Nemrég rábukkantam erre a szép, navette formájú kőre és úgy gondoltam, most már neki merek vágni. Íme az eredmény, lépésről lépésre.

A kő kb 22-23 mm hosszú, 11/0-s delicát használtam a befoglaláshoz (átlátszó, ezüst színű). 12-es fűzőtűvel dolgoztam és Fireline-al. 
Felvettem 36 szem delicát és peyote öltéssel fűztem egy második sort is. (Úgy szoktam peyote-ot fűzni, hogy felveszek mindig egy stopper gyöngyöt és a végén eldolgozom a kimaradt cérnát, így nem futnak le a szemek és ez arra is jó, hogy ha laza lesz a munkánk, a kis kásaszem feljebb tolásával meg tudjuk húzni kicsit. Látszik is a kép bal sarkában).

A harmadik sornál, a két csücsöknél szűkítettem egy-egy szemet, így kapta meg a "hegyes" formáját a foglalat. Érdemes rápróbálni a kőre a foglalatot, mert ilyenkor még egyszerűbb bontani és hozzáadni / elvenni pár szemet, minthogy később kelljen bontani az egészet... (Jártam már így párszor sajnos).
A negyedik sornál 15/0-ás kását használtam, hogy beszűkítsem a foglalatot. Ez lesz majd a 'színe'. 

Eztán visszaöltöttem a kezdősorhoz és újabb sort fűztem rá, mindig egy szemet fűzve a csücsökhöz (pedig a lyukba kettő is beférne, ahogy szélesedik a minta, de azzal, hogy egyet fűzök bele, szűkítem a foglalatot és ez a cél). 
Újabb és újabb sorokat adtam hozzá, mindig egy szemet fűzve a csücskökhöz. Amikor pedig már egészen kicsit volt a hely, egy sor 15/0-ást fűztem bele.

Végül "össze cipzáraztam" a hátulját, vagyis minden lyukba egy szem delica került. (Itt kétszer is átmentem a gyöngyökön, hogy tutira tartson :) )
Mikor ez kész volt, visszaöltöttem a harmadik sorba és körbefűztem egy-egy szem delicát (kivéve a csúcsoknál).

És íme előlről :) Azt akartam, hogy biztosan tartsa a foglalat, ezért "bugyoláltam így be :)
Amikor ez is kész volt, a delicák közé egy-egy szem 9/0-s kását fűztem (kivéve a csücsköknél).

Újabb 9/0-ás sort adtam hozzá, és már csak a gyűrű része volt hátra. Ezt szintén 9/0-s kásával fűztem.

 És kész! :) Az elkészült gyűrűt ajándékba szánom nagynénémnek, Évikének :) Remélem, örülni fog neki. Úgy gondoltam, hogy jobb helye lesz nála :) 
A minta átültethető sima navette-befoglalásra is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mondd el a véleményed te is!