2012. április 20., péntek

Galaxy beads
Végre szakíthattam egy kis időt a blogolásra is! Sok minden történt mostanában, így a fűzésre és a feltöltésre is kevés időm maradt. Most próbálom bepótolni a lemaradást! :) Erre a bogyómintára már régóta fájt a fogam... Sok gyöngyös oldalon láttam és mindig arra gondoltam, hogy ez valami borzasztó varázslat lehet, hogy ezt én úgysem tudnám megfűzni.... :) Nemrég viszont rábukkantam a mintára. A Bead & Button magazinban közölték (2010, februári szám). Ugyanakkor volt egy kis melléklet is a minta alkotójáról... A hölgy, aki készítette már sajnos elhunyt, motorbalesetben. Annyira megrendített a történet, hogy először meg se akartam fűzni a mintát. Aztán elgondolkodtam rajta, hogy az alkotónak biztosan örömet okoz, ha minél többen megfűzik a mintáját; felkerestem a blogját is, ahol leírja, hogy ő is sok mintát fűzött meg, amiket blogokon, magazinokban, könyvekben talált, sőt, az így készült ékszereket (a minta alkotójának beleegyezésével) el is adta!

Néhányszor szóba jött már itthon is a gyöngyös etikett és mintákkal való (vissza)élés kérdése, ami megosztja az embereket. Vannak akik szerint el lehet adni a kész ékszert, ha a mintát is megvásároltuk hozzá. Mások szerint a mintából fűzött ékszer csak és kizárólag otthoni használatra való. Megint mások szerint az ingyenes mintákat szabadon lehet használni. Személy szerint én nem bánom, ha a mintáimból fűzött ékszert eladják, hiszen megvették a (nem olcsó) alapanyagot hozzá. 
A jó modor és mások munkájának tiszteletben tartása persze nagyon fontos! Számomra teljesen egyértelmű például az, hogy ha megfűzök egy mintát, odaírom az alkotó nevét. Vagy ha letöltök egy mintát egy blogról, megköszönöm egy komentben. Ezzel megtisztelem azt, aki a minta elkészítésével fáradozott. Illetve mindig az a legegyszerűbb, hogy ha kétségeink vannak, írjunk a minta alkotójának és kérdezzünk rá :)

Na, de ennyi elég is lesz a filozofálgatásból! :) Ennek örömére bele is kezdtem egy új minta készítésébe, amit fotókkal próbálok meg illusztrálni, remélem, sikerül... :) Amint kész, feltöltöm! Addig is szép, virágokkal teli tavaszi napokat kívánok mindenkinek!

2 megjegyzés:

Mondd el a véleményed te is!